German Newsletter

Browser

Newsletter
March 2012

 

Big and Small

 

In the coming year we will celebrate the third year of urban matters UMnet. 2011 has gone by in a flash and we have had the chance to work on large and thematically diverse projects. With our first newsletter this year we want to present two of our current projects.

 

What does urban planning have to do with design? We think a great deal, for our work is guided by the concept of integrated multi-scale design and planning. In our large-scale projects, we use the different scale points of view to imagine the daily life of the future inhabitants. In a like manner, our buildings and interiors are closely integrated with their surroundings offering diverse living spaces – large and small.

 

We are especially happy about the competition success for the 75-hectare urban district devoted to an Olympic Sports Center, Stadium and Sports College in Wenzhou in South China. In cooperation with 'asp' Architekten Stuttgart, led by Cem Arat and Karsten Schust we received the second prize. The negotiations about which of the first three prize-winners will carry out further work are on going.

 

In contrast, we are equally delighted to work for private clients at small scale, for example in the redesign of the main living floor of an apartment, House TS

 

Current news: www.umnet.eu

 

Kind regards
Oliver Lambrecht, Alex Wall, Markus Weismann // UMnet

 

urban design

 

Wenzhou Olympic Sports Center and Stadium and

Wenzhou Sports School Campus

 

 

The centerpiece of the 75 hectare Sport and Athletics Quarter is the Olympic stadium for 60,000 spectators. Embedded in a new raised three-cornered public park, the stadium marks the crossing point of axes connecting airport and city center and mountains with the delta landscape. The park both orders and connects the twin campuses, the residential campus to the North and the sport pitches and fieldhouses to the South. By bringing together a wide variety and diversity of programs, the project creates a new district center in an ambience of nature, leisure, and sport as a basis for a sustainable way of life.

 

The creation of large sport centers in Chinese cities has the potential to provide amenity and quality urban space connecting the citizen to both his urban and environmental contexts.

 

The main feature of the project is the raised three-cornered public park, with its meadows, paths and pavilions overlooking the city. Below, underneath its raised surface, are parking, stadium services and four programs, connected with each other by a circumferential pedestrian arcade at level +10.30m: a shopping center, the field house, a cineplex and a convention, trade and exhibition center.

 

In this way the project integrates existing and future urban design developments with the planned ecological system of topography, canal landscape and the nearby sea.

 

Interior

 

House T.S

 

This house, built in the 1980s, has a narrow and deep plan, with few useful areas in the middle zone. The challenge was to strengthen the coherence of the living space through the plan while creating clear and pleasant spaces for the individual functions.

 

 

 

Kitchen, dining and living will be opened up to form an interconnected living area. Different elements such as a partly suspended ceiling, lighting and built-in furniture, link the spaces offering a harmonious zone for each use. A flexible sliding wood-block screen wall, suspended on a ceiling track, makes different spatial configurations possible.

 

Running through the existing space, the flowing line of a clerestory level shelf links areas of a similar height while its form differentiates them. Discrete lighting elements are set into its depth creating an attractive void or a place for books. In an otherwise white and well-lit apartment, these strongly colored accents link inside and outside.

 

In order not to interfere with everyday family use, the formal dining table is slid into the „breakfast“ bar. To serve larger number of guests at formal occaisions, the table is easily slid out to a freestanding position.

 

The varying positions of the suspended screenwall and the flexibility of the furniture enable different spatial configurations. Depending on the activity, the residents can create an open living area open to the outside, a peaceful dining ambience, or an intimate living space.

 

 

The custom-built furniture with specially chosen veneers and the highest quality detailing was achieved by a close and successful collaboration with the leading firm Baumeister Innenausbau.

 

 

© Foto House TS: www.swencarlin.com

© 2012

urban matters Umnet

Architektur und Stadtentwicklung

Lambrecht.Wall.Weismann Partnerschaft

Moserstrasse 20 I 70 182 Stuttgart

T +49(0)711 | 2599813
F +49(0)711 | 2599381
info@umnet.eu
www.umnet.eu

unsubscribe